Blat drewniany czy laminowany – który wybrać?

Często pytacie nas który blat wybrać: laminat czy lite drewno?

Producenci blatów laminowanych proponują nam niezwykle szeroki wachlarz możliwości pod kątem wzorów i kolorów z jakich mogą być wykonane nasze blaty. Niejednokrotnie na pierwszy rzut oka ciężko odróżnić sztuczny materiał od naturalnego, a spowodowane jest to coraz większymi możliwościami produkcyjnymi naszych partnerów.

Natomiast wystarczy położyć swoją dłoń na blacie i wszystko wydaje się być oczywiste – Dotknij i poczuj różnicę! Tekstura naszego blatu zdecydowanie może ożywić naszą kuchnie, dodając jej stylu i charakteru.

Lite drewno: ciepłe, ekologiczne, naturalne, lekko chropowate
Laminat: chłodniejszy od drewna, sztuczny i gładki materiał

Oprócz różnic w samej strukturze i walorów estetycznych poniżej kilka wartościowych uwag odnośnie blatów laminowanych i drewnianych.

Blat drewniany

Największą zaletą drewnianego blatu jest jego naturalny, niejednolity i szlachetny wygląd, który ociepli każde wnętrze. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki drewna: dąb, buk, jesion, teak, akacja, merbau czy bambus. Naszym lokalnym i najczęściej wykorzystywanym na blaty robocze jest DĄB. Może on występować w formie litej oraz klejonej.

  • Forma lita charakteryzuje się nierównym usłojeniem oraz sękami w zależności od wybranej klasy drewna.
  • Blaty klejone (tzw. klepka) składa się z lameli, które poddane są szlifowaniu aby finalnie uzyskać równą i gładką powierzchnię.
  • Blaty drewniane możemy wykończyć na dwa sposoby: zaolejować lub polakierować.

My postawiliśmy na wykończenie olejowane, dlaczego? Ponieważ lakier z biegiem czasu łuszczy się, a sam w sobie jest materiałem łatwopalnym.

Ważne informacje:

  1. Drewno jest materiałem wrażliwym i podatnym na wysoką temperaturę dlatego zawsze należy stosować odpowiednich podkładek pod gorący garnek czy kubek z gorącą herbatą.
  2. Jeżeli rozlejesz sok z burków, cytryny lub czerwone wino musisz jak najszybciej zmyć plamę i wytrzeć do sucha! Drewno ma tendencje do wchłaniania płynów dlatego pozostawienie plamy może spowodować odbarwienie się.
  3. W codziennym użytkowaniu do czyszczenia blatu nie należy stosować detergentów i chemikaliów ponieważ mogą spowodować przebarwienie struktury blatu.
  4. Blaty z litego drewna co jakiś czas wymagają zeszlifowania i ponownego olejowania. Częstotliwość uzależniona jest od użytkowania. Przyjmuje się, że warto przeprowadzić czynności konserwacyjne raz w roku.
  5. Materiał nie jest odporny na promieniowanie UV co ma wpływ na zmianę kolorystyki pod wpływem promieniowania słonecznego.

Blat laminowany

Wykonywane są na bazie płyty wiórowej pokrywanej laminatem, a do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu.

Laminat to tworzywo sztuczne które często imituje naturalne materiały takie jak : drewno i kamień naśladując ich kolorystykę oraz fakturę. W zależności od upodobań Klienta i charakteru wybranych mebli kuchennych blat laminowany może posiadać różne wykończenia i struktury; matowe, w połysku, chropowate.
Najpopularniejsza grubość to 38 mm natomiast dzisiejsze trendy pokazują nam, że coraz modniejsze stają się cieńsze blaty.

Zdecydowaną zaletą blatów laminowanych jest ich cena oraz łatwość codziennej pielęgnacji. W odróżnieniu od blatów drewnianych są odporne na przebarwienia, promieniowanie UV i działanie detergentów.

Jakie ma wady?
Przede wszystkim może puchnąć na łączeniach wskutek kontaktu z wodą, a raz uszkodzony niestety nie nadaje się do naprawy (nie można go zeszlifować jak drewna). Dlatego ważne by powierzchnia blatu zawsze była sucha.
Jeżeli zdecydujesz się na zakup laminatu pamiętaj aby nie narażać go na działanie pary wodnej np. wyjmując naczynia ze zmywarki zawsze odczekaj, aż temperatura wewnątrz spadnie, a podczas przygotowywania posiłków zawsze pamiętaj o włączeniu okapu.

Klasa sama w sobie!

Jak widać blaty laminowane i drewniane mają swoje wady i zalety. Blat z litego drewna przede wszystkim pięknie się prezentuje! To klasa sama w sobie! Musisz jednak pamiętać, że jego pielęgnacja nie kończy się w dniu montażu.

Sam doskonale potrafisz ocenić jakim jesteś typem człowieka:
– cenisz sobie wygodę, jesteś typem bałaganiarza i nie masz czasu na codzienną pielęgnację blatu, a na samą myśl o jego konserwacji odczuwasz dreszcze?
– jesteś czyściochem, a szlifowanie czy malowanie to dla Ciebie świetna zabawa?

Odpowiadając sobie na te pytania, odpowiesz sobie jaki blat najlepiej sprawdzi się w Twoim domu!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komfort i ergonomia pracy w kuchni to dla nas podstawa.

Zobacz, jak rozwijamy się dla Ciebie od 1989 roku.